Тел.: 0885 10 37 70
Е-мейл: info@in-devin.com

Сред природата - забележителности и маршрути

Забележителности

НАСТАНСКИЯТ СЛОН
Интересно скално образувание, наподобяващо фигура на слон, в близост до гр. Девин покрай река Въча.

ТРИГРАДСКО ЖДРЕЛО И ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО
Величественият каньон, прорязан от река Триградска, се намира на 2 км от с. Триград. Със своите скали, високи до 250 м, Триградското ждрело е истинска атракция за алпинистите. В ждрелото има над 150 пещери, някои от които благоустроени, като най-известната е Дяволското гърло. В пещерата могат да се видят 18 водопада, най-големият от които, падащ в залата на пещерата е висок 42 м. Стотиците стръмни стъпала, прожектори и висящи мостове правят достъпен за всеки суровия подземен свят на "Дяволското гърло".

ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА
"Ягодинската пещера" се намира на 3 км югоизточно от село Ягодина. Това е една от най-дълбоките пещери в България (6 450 м). Красиви формации от сталактити, сталагмити, "леопардови кожи" и пещерни перли, могат да бъдат видени покрай атрактивно осветената пътека. В пещерата са открити и археологични находки от Неолита (4 - 5 век пр.н.е.).

МОМАТА
Уникално скално образувание, наподобяващо фигура на жена, намиращо се в близост до пътя Девин-Широка лъка. Легендата разказва, че на това място красивата мома Каня от Широка лъка, се помолила да бъде вкаменена, за да спаси от преследващите я турци, честта и вярата си. Момата е защитена природна забележителност.

Село ШИРОКА ЛЪКА
Селото е обявено за архитектурен, фолклорен и етнографски музей. Разхождайки се по калдърамените улички, изведнъж се озовавате 1 -2 века назад, във времето на Българското Възраждане. Най-интересните сгради запазени от онова време, са църквата "Успение Богородично", построена 1834 само за 40 дни (по нареждане на турски ферман) и Сгуровския конак, в който е разположен етнографския музей на Широка лъка. В селото се намира и едно от двете фолклорни музикални училища в България.

Защитена местност "ЧАИРИТЕ"
Защитената местност "Чаирите" се намира на 19 км източно от село Триград. В местността се намират шест естествени свлачищни езера, запазени от Кватернера. С разнообразната си флора и фауна, това живописно място е един от най-желаните туристически обекти.

АГУШЕВИ КОНАЦИ
Паметник на Среднородопската архитектура от началото на 19 век, конаците са били резиденция на местния турски паша. Този забележителен комплекс от жилищни и селскостопански сгради се намира близо до извора на река Арда, в село Могилица. Агушевите конаци са уникални със своите 221 прозорци, 86 врати и 24 комина.

СМОЛЯНСКИ ЕЗЕРА
Известни като "смарагдовите очи" на Родопите, Смолянските езера се намират близо до град Смолян. От някога 20 езера, сега са останали само 7. Най-дълбокото и красиво езеро е т.нар. "Мътно езеро".

ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ
"Чудните мостове" са уникален природен феномен, чието име идва от формата им, наподобяваща мост простиращ се над малка рекичка. Феноменът е образуван при разрушаване на стара пещера от земетресение. В близост се намират "Ледената пещера" и "Голямата пещера", в която са намерени археологически находки от 5 - 6 век пр.н.е.

БАЧКОВСКИ МАНАСТИР
Пътувайки от Пловдив към Смолян, ще минете покрай Бачковския манастир - втория по големина в България, основан 1083 г. Според легендата, Патриарх Евтимий изпратен от турските нашественици в изгнание в Родопите, е погребан в манастира през 14 век. Тук се намира и прочутата с чудотворството си икона на Света Богородица, датираща от 1310 год. Музеят на манастира съхранява и мого ценни реликви - икони, книги и др.

МАРШРУТИ

ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ В РОДОПИТЕ и разстоянието до тях в километри от гр. Девин:

1. Триградско ждрело и пещерата "Дяволско гърло"- 25км. До село Триград - 30 км.
2. Буйновско ждрело и "Ягодинска пещера"- 25 км, до селото 30км.
3. Скален феномен "Слона" - 4км.
4. Параклис " Св. Дух " - 2км
5. Параклис " Св. Георги " - 2км
6. Местността Лъката - 4км
7. Местността "Чаирите"- 25км.
8. Резерват "Старата гора"- 65км.
9. Скален феномен "Момата"-16км.
10. Екопътека "Струилица" /открити басейни с минерална вода, водопади, мостчета / - 4км.
11. Римски мост "Кемера" - 4,5 км.
12. Етнографски музей - с. Широка лъка - 20км.
13. Смолян - планетариума , втория по големина в Европа - 46км.
14. Смолянски езера - 40км.
15. Връх "Средногорец" /Родопската Шипка/ - 55км.
16. Скален феномен "Невястата" - 43км.
17. Агушеви конаци - с.Могилица - 70км.
18. Бачковски манастир - 65км. -през Пампорово
19. Пловдив - стария град, шопинг - 100км., през Пампорово, а през Кричим - 120км.
20. Чудните мостове - 48км, в близост се намират - "Ледената пещера" и "Голямата пещера"


ПЕШЕХОДНИ МАРШРУТИ В ЧАСОВЕ

1. Девин - кв. Настан - пл.Мурсалица - п. Ледницата - с.Гела - с.Широка лъка - 4 часа
2. Девин - м."Струилица" - м."Лъката" - Кемеров мост -3 часа
3. Девин - кв.Настан - с.Грохотно - Тешел - с.Ягодина - с.Триград - м."Чаири" - 7 часа
4. Девин - кв.Настан - с.Грохотно - х."Орфей"- 4 часа.
5. Девин - Беденски бани - в. Сухия връх - Беаднос - 2 часа.

Смолян.инфо - Информационен портал на Смолян и региона


Ключови думи: туристически обекти туризъм родопите смолянски езера чудните мостове агушеви конаци чаирите ягодинската пещера момата смолян дяволското гърло триградското ждрело маршрути родопите маршрути девин природа девин природа забележителности маршрути почивка широка лъка почивка планина забележителности девин хотел девин почивка в девин devin девин turisticheski obekti turizam rodopite smolqnski ezera chudnite mostove agushevi konaci chairite qgodinskata peshtera momata smolqn dqvolskoto garlo trigradskoto jdrelo marshruti rodopite marshruti devin priroda devin priroda zabelejitelnosti marshruti pochivka shiroka laka pochivka planina zabelejitelnosti devin hotel devin pochivka v devin devin devin